piątek, 26 lutego 2016

1* jajko w pomidorach





Śniadaaaaanie... Eksperci uważają, że najzdrowiej obok warzyw, nabiału i węglowodanów, na talerzu śniadaniowym położyć również jajko. A więc głośno ziewając przeciągamy się, zaparzamy kawę a nasz polski kulinarny Janusz szepcze - 'jajówa, sadzone, omlet........ '. Czyli inaczej masło, masło, masło, kalorie. A jakby tak połączyć warzywa, trochę nabiału, jajko i nie użyć do tego ani kropli tłuszczu?


Składniki:
- 2 pomidory (jest to najlepszy sposób, żeby wykorzystać te naprawdę średniej jakości pomidory szklarniowe..)
-2 jajka (polecam te mniejsze)
-4 plasterki pora
-2 ząbki czosnku
-ser (w tej kwestii macie szerokie pole do popisu! ja użyłam a'la parmezan, Wy możecie pokombinować np. z lazurem, camembertem. Unikajcie zwykłego żółtego sera, to ma być akcent smakowy a nie papka serowa :))
-zielona pietruszka


                                                          

Wydrążamy środek z pomidora, ja swój wyrzuciłam bo niestety supermarketowe pomidory nie nadaja się do niczego ;( Jeśli traficie na cudownie miękkie i dojrzałe - polecam wam z wydrążonego srodka zrobić delikatny sos :)
Do pomidora wrzucamy po dwa plasterki pora i czosnku, doprawiamy środek solą i pieprzem.
Pamietajcie o przyprawieniu środka, żeby sól nie była tylko na wierzchu jajka !


Wbijamy jajka, znów doprawiamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni, na ok 15 minut. Pilnujcie żeby wam się żółtko nie ścieło! Skórka pomidora ma być lekko pomarszczona, a jajko płynne.


Na koniec posypujemy gorące żółtko serem i świeżą pietruszką. Pyszne, pożywne, zdrowe i co najważniejsze cieszy oko <3









4 komentarze: